Treceți la conținutul principal

Care este diferența dintre un preot, un frate și un călugăr?

În limbajul comun, cei trei termeni se confundă, dar care este diferența dintre ei?

[foto: vocazionefrancescana.org]
Sunt termeni ambigui și flexibili. În limbajul comun sunt utilizați în mod impropriu, ca și cum ar fi trei termeni care înseamnă același lucru, însă ei nu au același înțeles.

Un preot, în Biserica catolică, este un bărbat care a primit sacramentul Ordinului Sacerdotal, și care în virtutea acestuia, poate celebra jerfa Sfintei Liturghii și alte îndatoriri proprii ministerului pastoral. Poate să aparțină unui ordin sau unei familii religioase sau unei dieceze.

Un călugăr sau un frate, în schimb, este o persoană care a făcut voturile de sărăcie, castitate și ascultare și aparține unei congregații sau unei familii religioase concrete (franciscani, dominicani, iezuiți...). Acesta, pe lângă faptul de a fi religios, poate fi și preot, dar nu în mod necesar. Vocația sa religioasă nu trebuie să fie neapărat și o vocație la preoție.

Și care este diferența dintre un călugăr și un frate? Să vedem originea termenilor: călugăr derivă din latinescul îndepărtat monachus, termen folosit pentru a desemna anahoreții care prin sine are semnificația de solitudine.

Se adaugă la începutul primelor experiențe de viață contemplativă (sec. IV-VI d.C.), cum ar fi de exemplu, Părinții Deșertului, eremiții care abandonau lumea și trăiau în deșert, sau Sf. Benedict din Norcia, fondatorul celui mai vechi ordin religios al Occidentului: benedictinii.

Călugăr, așadar, este termenul mai potrivit pentru a te referi la bărbați consacrați care trăiesc în convente, dedicându-se complet rugăciunii și penitenței. Este cazul ordinelor contemplative, cum ar fi cistercienii.

Frate, în schimb, este un termen mai modern, ce vine din Evul Mediu (fr. fraire) și înseamnă "frățior". Frate se folosește de obicei mai mult pentru ordinele dedicate vieții active, precum franciscanii.

Utilizarea acestui termen este legată de ordinele mendicante din Evul Mediu, care reprezentau o mare schimbare în viața religioasă. Acești noi religioși nu se mai închideau în convente depărtate de lume pentru a se dedica rugăciunii, ci trăiau în orașe, dedicându-se săracilor, bolnavilor, învățării și așa mai departe. 

Sursa: aleteia.org

Comentarii

Postări populare:

Cele 7 rugăciuni revelate Sfintei Brigita

Isus Cristos i-a descoperit Sfintei Brigitta urmatoarea fagaduinta: „Sa stiti ca acelora, care timp de 12 ani vor spune in fiecare zi 7 Tatal nostru si 7 Bucura-te Marie in cinstea Pretiosului Sange, le voi acorda 5 haruri: • nu vor merge in Purgatoriu; • ii voi lua in numarul martirilor, ca si cum si-ar fi varsat sangele pentru credinta; • voi pastra trei suflete la alegere dintre rudele lor in harul sfintitor; • voi scapa de condamnarea vesnica urmatoarele patru generatii din familia lor; • vor fi anuntati cu o luna inainte de propria moarte. Daca cel, care le spune, moare cumva inainte de implinirea celor 12 ani, Eu voi considera ca aceste conditii necesare au fost deja implinite." Daca nu este posibil a spune rugaciunile pentru cateva zile, se pot recupera in zilele imediat urmatoare. Aceste rugaciuni nu pot fi tratate ca un bilet inspre Paradis. Nu putem gandi ca recitandu-le si neconvertind faptele noastre rele vom putea merge ...

The greatest that ever lived

The author may be here .

Cele 15 rugăciuni ale Sfintei Brigita

Făcând aceste rugăciuni în fiecare zi, se recită într-un an, de atâtea ori Tatăl nostru și Bucură-te Marie de câte ori Isus a fost lovit în timpul dureroasei Sale Patimi. Sfânta Brigita a scris: "Iubite frate în Cristos, eu eram cufundată în cele mai mari amărăciuni ale vieții: durerea, boala, sărăcia și părăsirea din partea celorlalți, mă apăsau greu. Am citit cu mult drag aceste rugăciuni în fiecare seară. Viața mea s-a transformat în mod miraculos. Domnul, care este fidel promisiunilor făcute, m-a umplut de bucurie, de bogăție și de consolații. Ceea ce a făcut Isus Cristos pentru mine, o păcătoasa mizerabilă, va face și pentru tine, iubite frate. Citește în fiecare zi aceste rugăciuni!" Promisiunile lui Isus Sânta Brigita L-a rugat multă vreme pe Isus să-i spună câte lovituri a primit în timpul amarelor Sale suferințe. Într-o zi a anului 1350, fiind îngenunchiată în fața Crucifixului din Capela Sfântului Sacrament a Bisericii Sfântului Paul din Roma, Mânt...